Puszyste ciasto drożdżowe

Do przygotowania ciasta potrzebuję:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 500 ml ciepłego mleka,
  • 6 łyżek oleju.

Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszam i pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

Jajka ubijam na puch z 5 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami cukru waniliowego. Do jajek dodaję rozczyn, obie mąki oraz olej. Wyrabiam dokładnie. Ciasto wychodzi mocno klejące. Na dużą blaszkę (tą od piekarnika) kładę papier do pieczenia. Przekładam całe ciasto, wyrównując je delikatnie szpatułką.

Na ciasto układam brzoskwinie z puszki, pokrojone drobno i dobrze odsączone z płynu.

Przygotowuję kruszonkę łącząc z sobą wszystkie te składniki:

  • 25 g zimnego masła,
  • 10 g mąki krupczatki,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru.

Kruszonką posypuję wierzch ciasta. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 oC na około 40 minut.

Zamiast brzoskwiń na ciasto można położyć cienkie plasterki jabłek, rabarbar pokrojony w plastry lub posmarować je cienką warstwą różanej marmolady.

Mój dziadziu twierdzi, że to jest najbardziej idealne ciasto do kawy. Nie wiem, czy to prawda, bo nie piję kawy, ale jak spróbujecie, to dajcie znać, czy to prawda. Miłego dnia!

Jaś, lat 7

Opublikowane przez wjasiowejkuchni

Mam 7 lat i bardzo lubię gotować. Zapraszam do mojego kulinarnego świata online.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: