Syrop cytrynowy a’la lemoniada

Ostatnio moja mama robiła nalewkę ze skórek cytrynowych. Zostało nam sporo cytryn. Pomyślałem, że zrobię z nich pyszny, orzeźwiający syrop, który wypiję w upały zmieszany z wodą mineralną – taka lemoniadka.

  • około 1 kg cytryn,
  • 1 szklanka cukru,
  • kawałek imbiru

Wyciskam sok z cytryn, przelewam go do garnka i gotuję razem z kawałkiem imbiru. Gdy sok się zagotuje, dosypuję cukier. Jeśli ktoś woli słodszy sok, można użyć większej ilości cukru. Gotuję całość przynajmniej 15 min. Cukier musi się dobrze rozpuścić. Na koniec wyciągam kawałek imbiru.

Gotowy sok przelewam do wyparzonych buteleczek. Gotowy sok zużywam na bieżąco lub zakręcam szczelnie i pasteryzuję ok 15 min.

Już nie mogę się doczekać wakacji i tego orzeźwiającego napoju w gorący dzień.

Jaś, lat 7

Opublikowane przez wjasiowejkuchni

Mam 7 lat i bardzo lubię gotować. Zapraszam do mojego kulinarnego świata online.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: